معاون جهاددانشگاهی كشور: :
نود درصد پژوهشها در جهاددانشگاهی تبدیل به محصول میشود
معاون جهاددانشگاهی و رئیس سازمان تجاری سازی فناوری و اشتغال دانشآموختگان، اعتقاد دارد كه به تعداد مدعیان فناوری، بحث فناوری نهادینه نشده و علیرغم اقدامات خوبی كه انجام شده است برای اثربخشی مطلوب باید از موازیكاریها پرهیز و جلوگیری شود.
به گزارش ایسنا منطقه فارس، بیجندی سه شنبه ۱۳ تیر در حاشیه هشتمین نشست سراسری فن بازارهای كشور در جمع خبرنگاران گفت: در مباحث علمی اینگونه مطرح می͏شود كه اگر فناوری می͏خواهیم باید پیش زمینه͏ها را فراهم كنیم؛ در حوزه فن بازار هم بخش͏های متفاوتی مانند فن بازار فكری، فن بازار تكنولوژی و فن بازار تركیبی وجود دارد؛ باید ببینیم در كشور كدام͏یك اجرا شده است.
او با انتقاد از آنچه موازی كاری͏های زیاد می͏خواند، گفت: امروز حاضر به استفاده از پتانسیل͏های موجود در سازمان͏ها و نهادهای توانمند نیستیم.
بیجندی با تصریح اینكه جهاددانشگاهی از رویش های مبارك انقلاب به شمار می͏رود كه یكی از وظایف اصلی این نهاد، ایجاد ارتباط بین صنعت و دانشگاه است، گفت: جهاددانشگاهی از بدو تاسیس تاكنون اقدامات موثری را در حوزه͏های مختلف علمی و پژوهشی و فناوری انجام داده و توانمندی͏های خود را در این عرصه اثبات كرده است.
وی با اشاره به بخشی از دست͏آوردهای جهاددانشگاهی در حوزه͏های پزشكی، دارویی، گیاهی، فنی و مهندسی، آموزشی و فرهنگی و ... گفت: به نظر می͏رسد علی͏رغم آنكه همه خلاء موجود بین صنعت و دانشگاه را قبول دارند اما همچنان صنعت راه خود را می͏رود و دانشگاه هم كار خودش را انجام می͏دهد و ارتباط واقعی ایجاد نشده است.
بیجندی با بیان اینكه به تعداد مدعیان اشتغال، ایجاد اشتغال در كشور انجام نمی͏شود، گفت: به تعداد مدعیان فناوری هم بحث فناوری و الزامات آن نهادینه نشده است.
او با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص جهاددانشگاهی و وظایف این نهاد، گفت: مقام معظم رهبری فرمودند كارگزین باشید؛ جهاددانشگاهی هم در حوزه͏های مختلف كارهای "گزین" انجام داده كه تقریبا همه مطلع هستند.
بیجندی اعتقاد دارد كه تجاری͏سازی یك عبارت نیست بلكه نیازمند تامین زیرساخت͏هایی است كه آموزش، پژوهش، كار فرهنگی، پشتیبانی و حمایت را شامل می͏شود و اینكه از یك ایده یا دارنده ایده حمایت شده و چند میلیون تسهیلات به او پرداخت شود، كار انجام نخواهد شد.
معاون جهاددانشگاهی با تصریح اینكه امروز با رسوب بسیاری از پژوهش͏ها در كشور مواجه هستیم، تاكید كرد كه بیش از ۹۰ درصد پژوهش͏ها در جهاددانشگاهی به محصول نهائی تبدیل شده و این نشان از كارآمدی این نهاد انقلابی دارد.
او گفت: علت اینكه بسیاری از پژوهش͏ها در كشور رسوب كرده و در حد یك محصول كه نمونه͏های آزمایشگاهی از آنها تولید كرده͏ایم، باقی مانده، این است كه از ابتدا نگاه تجاری͏سازی نداشتیم؛ ما باید از زمان شكل͏گیری ایده و پردازش آن تا زمان تبدیل آن به محصول، نگاه تجاری͏سازی داشته باشیم.
بیجندی خاطرنشان كرد: امروز در حوزه هوشمندسازی همزمان در ۴ استان كشور كار موازی انجام می͏شود؛ علی͏رغم اینكه همه می͏دانیم مشكل آب بسیار جدی بوده و جنگ آینده بر سر آب خواهد بود و هوشمندسازی یكی از راه͏های تاثیرگذار در مدیریت مصرف محسوب می͏شود، اما موازی͏كاری͏ها باعث شده فعالیت͏های خوب هم به نتیجه مناسب نرسد.
معاون جهاددانشگاهی اضافه كرد: امروز در حوزه هوشمندسازی جهاددانشگاهی سه طرح دارد، اما همزمان جهادكشاورزی، صنعت و معدن و معاونت علمی ریاست͏جمهوری به شكل͏های دیگری وارد عرصه شده͏اند و هیچ͏كدام هم ارتباطی با هم ندارند.
بیجندی با تصریح اینكه برگزاری نشست͏های فن بازار در استان͏ها، تاثیرگذار است اگر به حذف موازی كاری ها و همراهی تمام ظرفیت͏ها منجر شود، گفت: ما باید با برگزاری نشست͏های علمی و عملیاتی و تخصصی، تلاش كنیم از مرحله شعار خارج شویم.
وی گفت: با تزریق پول و اعتبار نه ایده͏های تاثیرگذار تولید خواهد شد و نه امكان تبدیل ایده به محصول وجود دارد، پول به تنهایی تاثیرگذار نیست بلكه باید مدیریت هزینه هم همراه آن باشد.
بیجندی تاكید دارد كه در جهاددانشگاهی هیچ فعالیتی بدن انجام مطالعات اولیه و زمینه͏ای انجام نمی͏شود و به همین دلیل بیش از ۹۰ درصد طرح͏ها به محصول منتهی شده و پژوهش͏های رسوب كرده كمتر وجود دارد.
بیجندی اعتقاد دارد كه در دوران تحریم͏ها در كشور فرصت͏سوزی شد و آن زمان بهترین دوره برای توجه به ایده͏ها تبدیل آنها به محصول بود.
معاون جهاددانشگاهی با اشاره به اینكه تفكری كه اعتقاد دارد محصول خارجی بهتر از داخلی است، مانعی بزرگ بر سرراه نهایی شدن بسیاری از ایده͏ها و تبدیل آنها به محصول است، گفت: ما به دلیل توان علمی و نیروی انسانی كه داریم می͏توانیم در تولید بسیاری از محصولات خوب عمل كنیم اگر نگاه و اعتمادمان به توان داخل بیشتر باشد.
بیجندی گفت: قطعا اصلاح نگاه باعث تحقق و ارتقاء موضوع تجاری͏سازی ایده͏های خلاقانه خواهد شد؛ اگر نگرش به تجاری͏سازی تغییر نكند، شاهد تحول در این بخش نخواهیم بود.
رئیس سازمان ستفا در عین͏حال گفت: در تمام دنیا تنها ۳۰ درصد از كل ایده͏ها و اختراعات به محصول تبدیل شده و تجاری سازی می͏شود و این موضوع محدود به ایران نیست.
بیجندی گفت: اعتقاد داریم اگر از ابتدای شكل͏گیری یك ایده، دارنده آن مورد حمایت، هدایت و توانمندسازی قرار گرفته و جهت دهی مناسبی را شاهد باشیم، قطعا موفق͏تر عمل خواهیم كرد.
به گزارش ایسنا، هشتمین نشست فن بازار كه از سه͏شنبه ۱۳ تیر با حضور ۱۶ استان در شیراز آغاز شده بود، روز چهارشنبه ۱۴ تیرماه نیز ادامه خواهد داشت.